2017. január 29., vasárnap

A tengeri herkentyű visszavág, avagy karcolat a Fran Palermo & The Lobsters koncertjéről a MüpábanAzt hiszem nem szükséges azt hosszan magyarázni, hogy egy rockzenekar életében a Müpás fellépés ritka, mint a fehér holló, és mint ilyen, biztosan eseményszámba megy, sőt egyfajta mérföldkőnek számít(hat) az adott banda pályafutása során. 
A rajongók számára pedig igazi ünnep: kicsit meg is hatódik az ember ilyenkor, mindenki visszagondol valamelyik évekkel ezelőttre datálható koncertélményére, mikor is egy parányi klubban vagy a dunazsámboki sütőtöknapokon játszott az illető zenekar annak a 30 embernek, aki véletlenül odatévedt, de mi persze már akkor is tudtuk. Hát hogy ne lenne akkor nagy dolog a komolyzene szentélyében, a főváros egyik legjobb akusztikai adottságokkal rendelkező koncerttermében üdvözölni ugyanezt a zenekart, ahol minden körülmény adott lesz ahhoz, hogy kihozzák magukból a legjobbat és igazán emlékezetes estjük legyen.


A Fran Palermo szerencsére nem is cáfolt rá a reményeinkre, a Müpában éppúgy megállták a helyüket, mint a már meghódított budapesti, vidéki vagy határon túli klubok akármelyikében. 
Fölmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy miért ragaszkodtak ennyire minden tekintetben a jól beválthoz, és miért nem történt meg egy sokkal bátrabb elrugaszkodás a megszokottól valami kísérletezőbb és csak erre az alkalomra érvényes dolog felé.  

Félreértés ne essék, egészében véve egy szavunk sem lehet az ellen, ami ezen a január 25-i estén a Müpa fesztivál színházában lezajlott: minden nagyon jó ízléssel volt hangszerelve, voltak vendégművészeink citerán, dudán, harmonikán, steel-drumon (sőt ecseten!), az összes elhangzott  dal a legjobb formájában szólalt meg, úgy, hogy közben egy hangszer sem érződött bántóan soknak vagy fölöslegesnek (talán az 'Engrossing' kicsit furcsán hangzott dudaszóval megspékelve, de aki jobban ért hozzá, az nyugodtan okítson ki, hogy nem is). Összességében tehát azt a gazdag, sűrű szövetű zenét kaptuk, amit Fran Palermo koncerteken egyébként is elvárunk, gitárostól-dobostól-billentyűstől-fúvóstól-mindenestől, ehhez jött most az extrán jó hangtechnika és a terem kitűnő akusztikája.
Vizuálisan is minden korrekt volt, semmi hivalkodó: pálmafák, dalokkal harmonizáló színű fények, a látvány kiszolgálta a zenét, de nem vonta el róla a figyelmet.

Az 'Arizona' mint koncert indító dal jó választásnak bizonyult, egyike lévén az erős atmoszféra teremtő daloknak, amelyek azonnal kiemelik az embert éppen adott hétköznapi helyzetéből és elutaztatják a saját világukba. Utána a 'Zizi' vezette be a táncosabb vonalat, és bizony jöttek sorban az ugyancsak megdolgozós, nagyobb tömeg megmozgatására alkalmas dalok, a 'Yellow man', a 'Dazed', a 'Mustang', igyekeztek igazságosan válogatni, ám megfigyelhető volt a második, elektronikusabb (ha úgy tetszik 'diszkósabb') lüktetésű lemez dominanciája - ülős koncert lévén a közönség táncos lábú része igen jelentős kínokat élhetett át mindeközben. 
Az első részben felcsendülő lassú számok közül kiemelném a 'Vertigo'-t, amiben például közreműködhettek volna bátran vonósok, teszem azt egy cselló szóló élőben (amire már volt is korábban példa) igazán nem vette volna rosszul ki magát. 

A visszatapsolás utáni második rész ugyanolyan erős tudott maradni, a lassú blokkban a 'Blue Lobster', a 'Monsoon' és az elmaradhatatlan 'Am I right boy' mind különösen szépen szólt, demonstrálandó hogy a zenekar egyáltalán nem csak a táncoltató dalok terén teljesít kiemelkedően. Az énekre vonatkozóan meg kell jegyeznem, hogy az egész koncert alatt nagyon precízen, jól artikuláltan, szokatlanul érthetően hangzottak el a dalok, amit igazán örömmel üdvözöltem (bár a 'Fritz Rock' elején ez kicsit a 'kántálás' rovására ment, márpedig az annál jobb, minél inkább valamiféle pogány szellemidézésre hajaz).

Úgy érzem az egész koncert ezúttal végig inkább a dance-esebb vonalon mozgott, ami a táncparketten kétségkívül lelkesítő tud lenni, ám ez esetben a helyszínre való tekintettel nem tudom vajon nem lett volna -e üdvös időnként beiktatni egy-egy bensőségesebb, vagy legalábbis kevésbé diszkó-kompatibilis szerzeményt, akár egy feldolgozást is (hmmm, egy szép, akusztikus, nem túl gyorsra hangszerelt 'See-Line Woman', vagy 'Holdvilágos...', bár úgy érzem kezdem vészesen szubjektivizálni ezt a dolgot). 

A lendület a legvégére sem fogyott el, hiszen a fentebb említett (és nemrégiben klippel gazdagodott) 'Fritz Rock', majd a régi kedvenc 'Morning Waltz' zárta az estét, választ kaptunk arra, vajon tud -e a billentyűs gitározni, ráadásul még egy festmény is készült, megörökítve ily módon az első LP egyik melankolikusabb dalának szerencsétlenül járt albínó főhősét, (akitől az alkalmi felállás a nevét is kölcsönözte). Csak reménykedni tudok abban, hogy a kép nem tartalmazott kozmikusabb utalást és a vendégművész nem (Pilinszkyhez hasonlóan) valami olyasmire gondolt, hogy 'étek leszünk egy hatalmas halász asztalán'. 

Összefoglalva tehát kiváló klubkoncertet kaptunk egy olyan zenekartól, amely nemegyszer bizonyította már, hogy méltán van ott a mai magyar könnyűzene élbolyában, viszont kicsivel több kísérletező kedvet örömmel üdvözöltünk volna, már ami a helyszínből és a koncert alkalmi jellegéből adódó speciális lehetőségek (vagy igények) figyelembe vételét illeti. 

Úgy vagyok én most ezzel, mint a viccbeli részeg ember ('Nem érdekel, hogy hol vagyok, gyere értem!) : egyszóval nehezen tudnám megfogalmazni, pontosan milyen irányelvek mentén kell hogy egy müpás koncert különbözzön a többitől, biztosan nincs erre általános recept, különféle (jobban-rosszabbul, néha nagyon jól sikerült) megoldásokra volt már példa az MR2 Akusztik+ műsor fennállása alatt. (Ha benne lennék a viccben biztosan azt mondanám: Nem érdekel, hogy mit szeretnék, lepjenek meg!) A koncert 'csöndes-ülős' jellegét tekintve talán elhangozhatott volna több a kevésbé tempós dalok közül ('Sun in Splendour', 'Penny's boat'), és biztosan akadt aki hiányolta a 'Coll del Portell'-t, igaz, hogy talán egy vérbeli audiofil számára az utóbb következő lemezek anyaga jelentősen túlhaladta ennek az egyszerűbb szerkezetű dalnak a szintjét, viszont mi laikusok csak azt tudjuk, hogy az utolsó harmadában elszabadulva igazi karibi fieszta hangulatot szokott varázsolni a koncerteken. 

A Fran Palermo első Müpás fellépéséről tehát végül azt mondanám, hogy a zenekar nem mozdult ki ugyan jelentősen a komfortzónájából, de azon belül maradva magabiztosan hozta mindazt, amit tud, mi pedig újfent megbizonyosodhattunk arról, hogy ez bizony nem kevés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése